Ben Alımı

Ben Alımı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ben aldırma, vücutta yer alan benlerin kişiye rahatsızlık verdiği durumda alınmasını ya da kötü huylu benlerin ortadan kalkmasını sağlamak için yapılan dermatolojik bir operasyondur. Cilt üzerindeki benler, deriye rengini veren melanin hücrelerinin gereğinden fazla çalışarak koyu renkli oluşumlar göstermesiyle oluşur. Genel olarak deriden çok daha koyu renkli olan oluşumlar nadiren mavi, pembe ve renksiz de olabilir. Bu cilt oluşumları hayatın herhangi bir döneminde ya da rastgele çıkarak kişiye rahatsızlık verebilir. Koyu görünümlü bu yapıların büyüklükleri ya da sayıları hamilelik, yaşlılık, güneşe maruz kalma, ergenlik ya da hastalıklar sonrasında artabilir.

Diğer bir yandan fiziksel görünümü oval, kabarık, şekilsiz, dağınık ya da yuvarlak olabilirken yapısal değişiklerden dolayı üzerinde kıl da çıkabilir. Kişinin hem estetik görünüm hem de sağlık problemleri nedeniyle ben aldırma işlemine başvurabilir. Kozmetik cerrahi yöntemleri olarak yapılan işlemler zararsız oluşumlar için belirli uzman eşliğinde yapılabilir. Diğer bir yönden, kötü huylu oluşumlar hakkında tanı konulmuşsa tıbbi olarak ciltten alınması zorunlu hale gelebilir.

Ben Aldırma Operasyonu Neden Yapılır?

Vücudun görünür yerlerinde özellikle de yüz bölümünde rahatsızlık verici bir ben varsa operasyonla alınabilir. Bu doğrultuda, cilt kanseri riski varsa, kötü bir görünümdeyse ya da kişinin güzellik algısını bozuyorsa işlem için kişi başvurabilir. Kanserleşme eğilimi tespit edilen oluşumlarda ise dermatoloji alanında uzman doktorun değerlendirmesi oldukça önemlidir. Benlerin tıbbi adıyla nevüslerin büyüme-küçülme durumu, asimetrik hali, kalınlaşması ya da kabarma olması, renk farklılıkları, kanama görülmesi ya da kaşıntı ve acı hissinin olması risk cilt kanser riskini gündeme getirebilir. Bu nedenle, ben aldırma ameliyatı öncesi dermatolog kontrolü oldukça önemlidir.

Kimler Ben Aldırabilir?

Estetik açıdan doktora başvuran kişiler ön kontroller dermatoloji, genel cerrahi ve plastik cerrahi birimleri tarafından yapılarak işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak, estetik görünüm için doktora başvurulmuşsa 18 yaş sonrası operasyonun gerçekleşmesi daha uygun görülebilir. Diğer bir taraftan, riskli bir durum varsa yaş bakılmaksızın ivedilikle ameliyata alınabilir. Bununla birlikte, işlem öncesinde bazı tetkiklerde hastanın komplikasyon olasılığının yüksek olduğu tespit edilirse kişiler bilgilendirilir, gerekirse operasyon iptal edilebilir.

Ben Aldırma İşlemi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Ben aldırma operasyonun öncesinde nevüs yapısının kötü ya da iyi huylu olup olmadığı bilinmelidir. Bu sebeple, ilgili doktor kontrolünden geçilerek nevüsün alınmaya uygun olup olmadığı tespit edilir. Bu koşullar altında nevüsün kanser riski taşıdığından şüphelenilirse tanı amaçlı parça alınarak patolojik olarak incelenebilir.  

Ben Aldırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Ben aldırma operasyonu öncesinde bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Devamında, nevüs çevresine bistüri yardımıyla kesikler atılarak istenmeyen oluşum eksize edilir. Bununla birlikte, alınan nevüs parçası sonrası cilt dokusuna dikiş atılarak işlem tamamlanır. Diğer bir yöntemle ben aldırma yapılacaksa tıraşlama işlemi kullanılabilir. Bu işleminde bölgeye anestezik uygulama yapıldıktan sonra nevüsün üst kısmı tıraşlanır. Tıraşlama yöntemi yapılacaksa cilt kanseri riskinin olmadığından doktorun emin olması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalır. Her türlü deri kesisi ve dikişi sonrası iz kalır. Ancak estetik ameliyatlarda, daha doğrusu bütün plastik cerrahi ameliyatlarında kesilecek bölge seçilirken izin az kalacağı ve belli olmayacağı, saklanabileceği bölgeler seçilir. Genelde kıvrım bölgeleri ve deri kıvrımlarına paralel yerler tercih edilir, böylelikle iz önemsenmeyecek kadar az kalır.

Burun; yüzün ortasında, gerçekten yüzün çehresini çok fazla değiştiren bir organdır. Burun ile ilgili çok çeşitli hesaplamalar vardır. Bu hesaplamalar, bizim klasik kitaplarımızda olan dudak burun açısının belli bir açıda olması ile ilgilidir. Kadın ve erkekte farklılık göstermektedir.

Burun sırtının kadınlarda hafif eğimli olması, erkeklerde düz olması, yine alın burun açısının belli bir oranda olması, … Bunların hepsi estetik olarak veya yüzün harmonisi için uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bizim de ameliyatta yaptığımız budur. Biz bu açıları ve harmoniyi göz önüne alarak burun şekillendirme işlemini gerçekleştirmekteyiz.

Operasyon sonrası genelde hastaların ağrısı olmamaktadır. Bunun nedeni; hasta uyanmadan önce o bölgeye çok güçlü uzun süre etkili lokal anestezikler uygulanmasıdır. Bunlar yaklaşık olarak 18 – 20 saat etkili oluyor. Ertesi gün yine damar yolundan güçlü ağrı kesiciler vererek bu süreci hastanın atlatmasını sağlıyoruz.

İkinci günden sonra ağrı standart olarak çok daha azalmakta, kişiden kişiye değişmekle birlikte hasta üçüncü ya da dördüncü günden sonra yavaş yavaş normal hayatına dönmektedir

Asla böyle bir kanıt yoktur. Silikonsuz bir kadının kanser riski ile silikonlu olanın aynıdır. Silikon aynı zamanda meme dokusunu öne çıkardığı için olası kanserin saptanabilmesini kolaylaştırır.

Başlıca Hizmetlerimiz
×

Merhaba!

Whatsapp İletişim Hattımıza Hoşgeldiniz

× Doktora Yazın