Jinekomasti

Jinekomasti Nedir? Nasıl Düzelir?

Jinekomasti, erkeklerde veya erkek çocuklarda göğüste bulunan meme dokusunun aşırı gelişerek büyümesidir. En çok ergenlik çağındaki çocuklarda ve yaşlı erkeklerde görülür. Östrojen fazlalığı nedeni ile ortaya çıkan jinekomasti, tehlikeli bir durum değildir olmasa da meme hacmi arttığı için erkeklerde meme kanseri riskini az da olsa artırır.  

Bunun yanında havuzda, denizde ya da dar kıyafet giyildiğinde estetik açıdan kötü bir görüntüye sebep olurken, diğer yandan da erkeklerde ciddi bir özgüven problemine yol açabilir. Bu nedenle erkekler genellikle jinekomasti ameliyatı yani erkeklerde meme küçültme operasyonunu tercih eder.

Yalancı jinekomasti nedir?

Yalancı jinekomasti, erkeklerin vücudunda aşırı yağ birikiminden kaynaklı olarak ortaya çıkan meme büyümesidir. Jinekomasti hormonal nedenlerden dolayı gelişirken yalancı jinekomastide yağ birikmesi ön plandadır. Yalancı jinekomastide memelerin küçülmesi için düzenli göğüs egzersizleri yeterli olabilir. Bunun yanında düşük östrojen diyeti de yalancı jinekomastinin düzelmesinde etkili olur.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Jinekomasti, göğüste belirgin olarak ortaya çıkan meme dokusunun büyümesinin yanında hassas göğüsler, göğüste ağrı ya da akıntı şeklindeki belirtilerle de görülür.

Jinekomastinin en yaygın görülen belirtileri şöyle sıralanır:

  • Göğüslerde meme dokusunun şişmesi
  • Göğüslerde ağrı ve hassasiyet
  • Anormal görüntü ve iki meme arasında büyüklük farkı
  • Giysilere temas edildiğinde hassas göğüs uçları
  • Meme ucunda akıntı
  • Koltuk altı lenf düğümlerinde şiş yapının bulunması

Jinekomasti Neden Olur?

Jinekomasti, kadınlık hormonu (östrojen) ve erkeklik hormonu (testosteron) seviyelerindeki değişiklikler nedeniyle ortaya çıkar. Karaciğer veya akciğer kanseri, karaciğer sirozu, aşırı aktif tiroid, hipofiz bezi sorunları, adrenal bezler veya testis kanseri gibi hormon sorunlarda jinekomastiye neden olabilir. Bu hormonlar özellikle ergenliğe girilme döneminde yükseldiği için jinekomasti de bilhassa ergenlik döneminde görülür.

Jinekomastinin en yaygın görülen nedenleri şöyle sıralanır:

  • 65 yaş üstü kişilerde testosteron hormonunun düşmesi
  • Ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler
  • Östrojen seviyesine bağlı olarak vücut yağ oranının yüksek olması

Bunun yanında tümör, hipertiroidizm, böbrek yetmezliği, Klinefelter sendromu ve hipofiz bezi gibi hastalıklar da jinekomasti nedenleri arasında sayılır.

Jinekomasti Nasıl Geçer?

Jinekomasti teşhisinin konulmasının ardından düzeltmek için uzman doktor kişiye jinekomasti ameliyatı önerebilir. Jinekomasti ameliyatı, erkeklerde meydana gelen fazla meme dokusunun ve yağın kalıcı olarak alınmasını ve düzeltilmesini içeren bir ameliyat türüdür.

Bunun yanında uzman doktor jinekomasti tedavisi için kişinin altta yatan sağlık durumunu inceler. Hipertiroidizm veya yetersiz beslenme gibi durumlar görüldüğünde ise tedavi sürecine başlar. Böylelikle jinekomastinin neden olduğu semptomlar yok edilebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalır. Her türlü deri kesisi ve dikişi sonrası iz kalır. Ancak estetik ameliyatlarda, daha doğrusu bütün plastik cerrahi ameliyatlarında kesilecek bölge seçilirken izin az kalacağı ve belli olmayacağı, saklanabileceği bölgeler seçilir. Genelde kıvrım bölgeleri ve deri kıvrımlarına paralel yerler tercih edilir, böylelikle iz önemsenmeyecek kadar az kalır.

Burun; yüzün ortasında, gerçekten yüzün çehresini çok fazla değiştiren bir organdır. Burun ile ilgili çok çeşitli hesaplamalar vardır. Bu hesaplamalar, bizim klasik kitaplarımızda olan dudak burun açısının belli bir açıda olması ile ilgilidir. Kadın ve erkekte farklılık göstermektedir.

Burun sırtının kadınlarda hafif eğimli olması, erkeklerde düz olması, yine alın burun açısının belli bir oranda olması, … Bunların hepsi estetik olarak veya yüzün harmonisi için uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bizim de ameliyatta yaptığımız budur. Biz bu açıları ve harmoniyi göz önüne alarak burun şekillendirme işlemini gerçekleştirmekteyiz.

Operasyon sonrası genelde hastaların ağrısı olmamaktadır. Bunun nedeni; hasta uyanmadan önce o bölgeye çok güçlü uzun süre etkili lokal anestezikler uygulanmasıdır. Bunlar yaklaşık olarak 18 – 20 saat etkili oluyor. Ertesi gün yine damar yolundan güçlü ağrı kesiciler vererek bu süreci hastanın atlatmasını sağlıyoruz.

İkinci günden sonra ağrı standart olarak çok daha azalmakta, kişiden kişiye değişmekle birlikte hasta üçüncü ya da dördüncü günden sonra yavaş yavaş normal hayatına dönmektedir

Asla böyle bir kanıt yoktur. Silikonsuz bir kadının kanser riski ile silikonlu olanın aynıdır. Silikon aynı zamanda meme dokusunu öne çıkardığı için olası kanserin saptanabilmesini kolaylaştırır.

Başlıca Hizmetlerimiz
×

Merhaba!

Whatsapp İletişim Hattımıza Hoşgeldiniz

× Doktora Yazın