Mezoterapi Nedir? Nasıl Uygulanır?
Cerrahi olmayan bir tedavi tekniği olan mezoterapi, dünya çapında başta cilt yenileme olmak üzere bölgesel zayıflama ve yaşlanma karşıtı bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Akut ve kronik ağrıların yanı sıra cilt lekeleri, selülit, çatlak gibi deri hastalıklarının tedavisi için de kullanılan mezoterapi, iğne ile yapılan akupunktur uygulamasına benzer bir tekniktir.
Bölgesel tedavi yöntemi olan mezoterapi, düşük dozda ilaçların mezoterapi iğnesi olarak bilinen 4 ila 13 mm. çapında olan iğneler ile cildin alt kısmına enjekte edilmesi işlemidir.
Tedavi gerektiren cilt bölgesinin orta kısmına özel bir solüsyon enjekte edilerek uygulanan mezoterapi, cildin alt kısmında bulunan kolajen ve elastin yapıları uyararak harekete geçirir.
Saç mezoterapisi ve yüz mezoterapisi gibi pek çok farklı mezoterapi türü bulunur. Temelde cildin ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin sağlanmasıyla kan dolaşımının düzenlenmesi hedeflenir. Böylece fiziksel ve çevresel faktörlerin cilt üzerinde yarattığı olumsuz etkiler azaltılarak yapısı bozulan destek dokuların yenilenmesi sağlanır.
Hemen her işlem için farklı bir mezoterapi yöntemi bulunur. Bu yöntemlerden hangisinin tercih edileceği kişinin yakınmaları, şikayetin şiddeti ve yaşı gibi etkenlere bağlı olarak farklılaşır. Diğer bir deyişle mezoterapi herkese aynı şekilde uygulanmaz, tamamen kişiye özel olarak yapılır.
Mezoterapinin, kaş mezoterapisi, leke mezoterapisi, saç mezoterapisi gibi pek çok farklı türü bulunur.
Bu noktada temel prensip, kişiye özel olarak hazırlanan mezoterapi solüsyonlarının mikroenjeksiyon yöntemiyle direkt olarak problemli bölgeye enjekte edilmesidir. Sistemik etki yaratmaksızın mevcut rahatsızlığın tedavi edilmesi hedeflenir.
Mezoterapi, kozmetik dermatoloji olarak tanımlanan cilt problemlerinin tedavisinde etkilidir. Özellikle yüz gençleştirme, selülit tedavisi, saç dökülmesinin önlenmesi, lokal yağ miktarının azaltılması gibi işlemler, uzun yıllardır başarı ile uygulanmaktadır.
Mezoterapi yaptıranlar bu işlemi yalnızca tedavi için değil, koruyucu olarak da uygulatabilir. Böylece var olan problemin tekrarlanması engellenir.
Mezoterapi tedavisinin sıklıkla kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:
Mezoterapi, cilt altındaki elastin ve kolajen yapılarını uyaran bir tedavi yöntemi olduğundan 18 yaşından büyük hemen herkese uygulanabilir.
Ancak gebe, emziren, inme geçiren, kan pıhtılaşması ile ilgili sorunu olan kişilere uygulanması sakıncalıdır. Ayrıca kalp, kanser ve diyabet hastalarına da mezoterapi uygulanmaz.
Mezoterapi solüsyonları içeriğinde bulunan ilaçlardan bir ya da daha fazlasına alerji geliştirme olasılığı bulunan kişilerin de mezoterapi yaptırması önerilmez.
Mezoterapi yaptıran kişilerde de zaman zaman geçici kızarıklıklar ve morluklar oluşabilir. Bu durum enjekte edilen ilaca ve iğnelere bağlı olarak görülebilen normal bir durumdur. Bu etkiler, ek tedavi gerektirmeksizin 1-2 gün içinde kendiliğinden kaybolur.
Mezoterapi seanslar hâlinde yapılan bir tedavi yöntemidir. Tedavinin yanıtı genellikle 2. ya da 3. seanstan sonra alınır. Seans öncesinde ve sonrasında kan sulandırıcı niteliğe sahip ilaçların kullanılmaması gerekir. Seans sonrasında 10 ila 15 saat boyunca uygulama alanı su ile temas ettirilmemelidir. Vücudu saran dar kıyafetler giyilmemeli, bölgeye kozmetik ürünler uygulanmamalıdır.
Kalır. Her türlü deri kesisi ve dikişi sonrası iz kalır. Ancak estetik ameliyatlarda, daha doğrusu bütün plastik cerrahi ameliyatlarında kesilecek bölge seçilirken izin az kalacağı ve belli olmayacağı, saklanabileceği bölgeler seçilir. Genelde kıvrım bölgeleri ve deri kıvrımlarına paralel yerler tercih edilir, böylelikle iz önemsenmeyecek kadar az kalır.
Burun; yüzün ortasında, gerçekten yüzün çehresini çok fazla değiştiren bir organdır. Burun ile ilgili çok çeşitli hesaplamalar vardır. Bu hesaplamalar, bizim klasik kitaplarımızda olan dudak burun açısının belli bir açıda olması ile ilgilidir. Kadın ve erkekte farklılık göstermektedir.
Burun sırtının kadınlarda hafif eğimli olması, erkeklerde düz olması, yine alın burun açısının belli bir oranda olması, … Bunların hepsi estetik olarak veya yüzün harmonisi için uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bizim de ameliyatta yaptığımız budur. Biz bu açıları ve harmoniyi göz önüne alarak burun şekillendirme işlemini gerçekleştirmekteyiz.
Operasyon sonrası genelde hastaların ağrısı olmamaktadır. Bunun nedeni; hasta uyanmadan önce o bölgeye çok güçlü uzun süre etkili lokal anestezikler uygulanmasıdır. Bunlar yaklaşık olarak 18 – 20 saat etkili oluyor. Ertesi gün yine damar yolundan güçlü ağrı kesiciler vererek bu süreci hastanın atlatmasını sağlıyoruz.
İkinci günden sonra ağrı standart olarak çok daha azalmakta, kişiden kişiye değişmekle birlikte hasta üçüncü ya da dördüncü günden sonra yavaş yavaş normal hayatına dönmektedir
Asla böyle bir kanıt yoktur. Silikonsuz bir kadının kanser riski ile silikonlu olanın aynıdır. Silikon aynı zamanda meme dokusunu öne çıkardığı için olası kanserin saptanabilmesini kolaylaştırır.
Whatsapp İletişim Hattımıza Hoşgeldiniz
Op. Dr. Mehmet Akif ÇAKMAK